SANOMALEHTI KOILLISSANOMAT

Reino Rinne pani alulle Koillissanomat palattuaan takasin Posiolle. Koillissanomien ensimmäinen näytenumero ilmestyi 18.8.1950. Näytenumeroista otettiin 6000 kappaleen painos kolme kertaa. Säännöllisesti lehti alkoi ilmestyä lokakuun 6. päivästä alkaen, kerran viikossa, perjantaisin. Ilmaisten näytenumerojen jälkeen oli maksaneita tilaajia 3274.

Mukaan hankkeeseen hän pyysi nuoruuden ajoilta ja hiihtoladuilta tutuksi tulleen kuusamolaisen Pekka Tirkkosen, hän oli toiminut aiemmin puutavarayhtiössä kasöörinä ja siirtynyt sitten pankinjohtajaksi.

Ensimmäinen Koillissanomia käsittelevä kokous pidettiin Tirkkosella 24.7.1950 mukana olivat mm. Matti Sotaniemi Posiolta, Reino Räisäsen ja Aulis Virkkula Pudasjärveltä, Eino Härmä ja Yrjo Jalava Taivalkoskelta.

Lehden nimeksi hyväksyttiin Reino Rinteen päässä muhinut Koillissanomat. Lehteä kustantamaan perustettiin Koillissanomat Oy. Osakekanta sovittiin jaettavaksi suhteutettuna Kuusamon, Posion, Taivalkosken ja Pudasjärven pitäjien asukaslukuun.

Kuusamon kansanhuollon johtajana toiminut Kaarlo Raunio tuli mukaan lehtitalkoisiin, kun Koillissanomien ensimmäinen näytenumero tuli painomusteentuoksuisena Rovaniemen Kirjapainosta. Kansanhuollon johtajana Kallella oli kaikkien kuusamolaisten osoitteet ja kirjoituskone käytettävissä. Kalkkeeripaperin avulla hän napsutteli kahdet osoitelaput kuusamolaisiin talouksiin lähetettäviin lehtiin. Asiaan innostuneena Kalle myi myös lehtiyhtiön osakkeita ja otti vastaan tilauksia.

Toisen maailmansodan jäljeltä oli Suomessa vielä voimassa paperin säännöstely. Sanomalehtipaperi oli "kortilla" ja ostoa varten piti anoa kansanhuoltoministeriöstä lupa. Koillissanomille myönnettiin paperikiintiö ja lehti ilmestyi tabloidin ja normaalin sanomalehtikoon välitä olevassa koossa kuusisivuisena kerran viikossa, perjantaisin.
Vuoden 1954 alussa sanomalehtipaperin säännöstely loppui. Tämän johdosta perustettiin useita paikallislehtiä eri puolille Suomea ja Koillissanomat alkoi ilmestyä entisen perjantain lisäksi myös tiistaisin.

Kitkajärven Suonnansaaressa syntynyt, Kitkalaisen nimimerkkiä käyttävä päätoimittaja teki pientä sanansaattajaa ensimmäiset vuodet kotonaan yhdessä puolisonsa Annan kanssa. 

Päätoimittaja Reino Rinne:
Lehden tarkoitus ja tehtävät 18.8.1950
Koillismaata ja Koillissanomia esittelevässä lehtisessä
Rinne kirjoitti seuraavsti vuonna 1956

Valokuvia ja työpaikkahakemuksia

Nuori paikallislehti Koillissanomat oli kiinnostava työpaikka. Reino vastaanotti useita työpaikkahakemuksia, mm. seuraavat henkilöt hakivat töitä ja saivat Koillismaalta ponnahduslaudan omalle uralleen. 

Arto Paasilinna
Sakari Vuoristo
Hertta Uusimäki

Valokuvia 1960-luvun toimituksesta
Valokuvia 1960--luvun kirjapainolta
Valokuvia Oskari Niikkosen syntymäpäivät KS:n toimituksessa
Ove Planting: Näin syntyi Koillissanomat ensimmäisellä vuosikymmenellä