Kunnat voivat hankkia vaakunan

Kunnat voivat hiljattain voimaan tullen lain perusteella hankkia itselleen vaakunan ja ryhtyä sitä käyttämään. Aikaisemmin sellaiseen oli mahdollisuus vain kaupungeilla ja kauppaloilla. Tietenkin myös maakunnilla ja esimerkiksi aatelissuvuilla.

Mikä on vaakuna? Näin voitaisiin kysyä.

Se on jonkinlainen puumerkki tai omistusmerkki. Puumerkistä vaakuna alkuaan lieneekin lähtenyt kehittymään, mutta historiantutkijat arvelevat, että se on kytkettävä jonkinlaiseen yhteyteen myös riimukirjoitusten kanssa.
Tutuin meille jokaiselle kaikista vaakunoista lienee Suomen vaakuna, jossa jellona seisoo takajaloillaan käyrän miekan terällä ja pitelee haarniskoidussa oikeassa kädessään (tai käpälässään) suoraa säilää. Onhan tämä vaakuna kuvattuna jokaisessa setelissämme ja kolikoissamme sekä niin ikään normaalipostimerkissä. (Joku vitsinikkari saattaisi huomauttaa, että monelle taitaa vaakunan mainitseminen tuoda ensimmäisenä mieleen samannimisen suippokaulan, joka sisältää Alkon antimia).

Kunnatkin siis voivat nykyisin valmistuttaa itselleen vaakunan jonkinlaiseksi symbolikseen, arvokkaaksi puumerkikseen, jota voidaan käyttää eri tavoin esimerkiksi pitäjän tunnetuksi tulemisen edistämiseksi.

Koillispohjanmaan kunnista Pudasjärvi on hankkinut oman vaakunan, joka on sangen onnistuneen ja arvokkaan näköinen. Pudasjärveläiset ovat valinneet vaakunansa "eläväksi hahmoksi" karhun. Sehän sopiikin korpipitäjälle, sopii sittenkin, kun korpi joskus pitäjän alueelta on kokonaan hävinnyt ja maa muuttunut viljellyksi. Korven raivaamisessa ja valloittamisessa tarvitaan voimia, oikein karhun voimia. (On joskus sanottu, että karhu sopisi Suomen vaakunakin paremmin kuin leijona, joka on Suomessa vieras eläin).

Pudasjärveläiset ovat siis saaneet vaakunansa. Onneksi olkoon. Ehkäpä ennen pitkää toisetkin koillispitäjät hankkivat vaakunansa. Ainakin Posiolla sellaista on sen verran puhuttukin, että kerran pyydettiin eräältä taiteilijalta luonnos. Asian käsittely on kuitenkin lykkäytynyt. Mutta ehtiihän tuon vielä.

Kaikkia uudistuksia on tietenkin suoritettava voimien mukaan. Ei ole hyvä vetää enemmän kuin rahkeet kestävät. Niinhän sananlasku sanoo. Tosin vaakunakustannukset eivät ole millekään kunnalle kovin merkittävät. Ei sellaisen hankkiminen mahdottomia maksa.

Koillissanomat 27.10.1950 

© Copyright 2023 ReinoRinne.fi