Tuomiopäivän sanoma vajoaa

Suokulaisen polku johdatti väitöskirjaan Reino Rinteestä

Nurmolaissyntyinen Pertti Sillanpää hymähtää, että 1970-luvulla luontoaktiivit saivat kieroja katseita päälleen. Juuri tuohon aikaan seinäjokelaisen luontokerho Suokulainen kukoisti ja Sillanpää samoili muiden kerholaisten mukana pitkin lakeuksien erämaita ja soita.

- Levaneva Jurvan puolella oli Suokulaisten oikein klassinen kohde. Rämmittiin siellä ja sitten nuotiolla oltiin väsyksissä ja tyytyväisinä.
Sillanpää muistelee, että luontokerho yritti vaikuttaa yhteiskunnallisesti mielipidekirjoituksilla. Yleistä hämmennystä lukuun ottamatta tulokset jäivät kehnoiksi.

- Onhan se toivotonta taistelua vieläkin, Sillanpää toteaa.

Omaa tietä

Suokulaisen polku päättyi sillanpään osalta vuonna 1980, jolloin ylioppilaskevään jälkeen alkoivat opinnot Oulun yliopistossa. Opintoreitti päättyy 5. kesäkuuta väitöstilaisuuteen Reino Rinteestä (1913-2002), joka vaikutti merkittävästi suomalaiseen luontokeskusteluun teoksillaan.

- Pitkä tie tultu väistökirjaan. Siinä yhdistyvät samaan luonnonsuojeluun, yhteiskunnan ja journalismin kehys. Lisäksi siinä on kulttuurin ulottuvuus, Oulun seudun ammattikorkeakoulussa journalismin yliopettajana toimiva Sillanpää kertoo.
Väitöskirja tutkii erityisesti Rinteen teosta Anna minulle atomipommi (1970). Väitöskirja kulkee nimellä Aatos, eetos ja paatos - Reino Rinteen pohjoinen puheenvuoro ympäristökeskusteluun.

- Kiinnostuin hänestä, koska Rinne oli oman tien kulkija ja hän ui vastavirtaan. Hän myös aikanaan osallistui tavalla tai toisella lähes kaikkeen mitä pohjoisessa tapahtui kulttuurin ja ympäristönsuojelunkin saralla.

Väitös on ilmestynyt myös kirjana.

Väliaikainen paratiisi

Sillanpää sanoo, että tämän päivän maailma olisi parempi paikka, jos Rinteen ajatukset kävisivät toteen. Maailma on mennyt ainoastaan huonompaan suuntaan ja ongelmat eivät ole tänä päivänä muuttuneet entisistä mihinkään. Maailma käyttää luonnonvaroja yhä liikaa ja ympäristön muutokset jäävät uutisissa pieniksi maininnoiksi.

- Luonnonilmiöt tulevat ja menevät. Tämän päivän maailmassa luotetaan, että insinöörit keksivät kaikkeen ratkaisun. Tuomiopäivää julistavaa sanomaa ei haluta kuunnella ja se kielletään näkemästä, Sillanpää pohtii.

Rinteen mukaan ihanne olisi paluu takaisin teknistymättömään maaseutuun. Sillanpää kumoaa, että ajatuksena se on täysin mahdoton ja Rinne tiesi sen itsekin.

- Hakeutuvathan ihmiset kesämökeille. Sehän on väliaikainen paratiisi, mutta yhteiskunnallisena mallina se ei toimisi.

Omilla aivoilla

Jokaisessa ihmisessä asuu sisällä Sillanpään mukaan luonnonsuojelija. Kaikille se merkitsee vain eri asioita. Sillanpää itse valitsee alle 20 kilometrin matkoilla mieluimmin pyörän kuin auton ja suosii Luomu- ja Reilun kaupan tuotteita.

- Jokainen voi jotain tehdä luonnon eteen. Yksilötason ratkaisusta se on kiinni. Sillanpää pohtii, että yhden ihmisen panos ei välttämättä tuo näkyvää tulosta, mutta kun samaan ryhtyy useampia, on vaikutukset jo isompia.

- Kuluttajilla on voimaa vaikuttaa, kun voi ostaa tai jättää ostamatta joitain tuotteita. Eihän yksi ostopäätös mitään tee kuin vasta sitten, kun niitä on monta.

Turhan autoilun lisäksi Sillanpää kieltää boikotoivansa mitään. Tarkemmin ajateltuaan hän kertoo, että jossain vaiheessa hän kiersi Shellin huoltoasemat kaukaa ja jätti Ranskan ydinkokeiden aikaan ostamatta ranskalaisen auton.

- Sitä tekee mieli joskus ajatella omilla aivoillaan. En silti lähtisi lietsomaan mitään julkista boikottikampanjaa. Sellainen ei sovi minulle.

Sillanpää sanoo, että ei pidä itseään minään profeettana, jollainen Rinne osaltaan oli.

- En koe tarvetta saarnata. Sille ei ole paljon käyttöä.

Kirja hyllyyn

Kesäkuun väitöstilaisuus on ensimmäinen laatuaan Kuusamossa. Paikan valinnalla Sillanpää halusi kunnioittaa Rinteen elämäntyötä, johon lukeutui muun muassa Kuusamon koskien suojelu.

Anna minulle atomipommi ei vielä räjäyttänyt väittelijän hermoja totaalisesti. Kirjaan on tartuttava muutamaan otteeseen vielä ennen väitöstilaisuutta. Sen jälkeen Sillanpää lupaa antaa kirjan olla hetken aikaa hyllyssä.

- Perhe jo vitsaili väitöksen tekovaiheessa, että Rinne on muuttanut meille.

ILKKA 2.6.2006, Maija Pakkala

Pertti Sillanpää. Syntynyt 13.10.1961 Nurmossa, asuu Oulussa. Työskennellyt ennen opettajan uraa toimittajana Keskipohjanmaassa, Kalevassa ja Radio Megassa.